На фона на влошения диалог между Пекин и Вашингтон се проведе

...
На фона на влошения диалог между Пекин и Вашингтон се проведе
Коментари Харесай

Китай предупреди САЩ да не си играят с мира в Тайван

На фона на влошения разговор сред Пекин и Вашингтон се организира среща на върха сред президентите на Съединени американски щати и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин, съобщи БГНЕС. Лидерите обмениха отзиви по двустранните връзки и интернационалния дневен ред.

Новата епоха на главните правила на двустранните връзки сред Китай и Съединени американски щати би трябвало да бъде учредена на спокойно взаимно битие, взаимно почитание и взаимна полза, съобщи китайският президент Си Цзинпин. Той изрази подготвеност да работи дружно с президента на Съединени американски щати Джо Байдън за реализиране на консенсус и за позитивно развиване на връзките сред двете страни, заяви китайското външно министерство.

Президентът на Съединени американски щати откри виртуалната среща с китайския водач, като му подсети за отговорността му пред света и предложи да се дефинират " рационални граници ". Байдън означи, че те са нужни " изключително по жизненоважни световни въпроси като битката с изменението на климата. В изказването се показва, че президентът на Съединени американски щати е подчертал смисъла на открития и почтен продан на отзиви сред водачите.

Вашингтон се придържа към правилото " Един Китай ", съобщи американският водач.  " Байдън изрази подготвеност да повтори, че Съединените щати не се стремят да трансформират китайската система, не се стремят да укрепват съюзи против Китай и не имат намерение да влизат в спор с Китай ", заяви Централната телевизия на републиката. Подчертава се също, че Съединени американски щати не поддържат " независимостта на Тайван " и се надяват, че мирът и стабилността в Тайванския пролив ще се запазят. От своя страна Си Цзинпин увери сътрудника си, че е подготвен да предприеме решителни дейности, в случай че сепаратистките сили на острова преминат линията, заяви организация Синхуа. Съединени американски щати би трябвало да демонстрират нерешителност по въпроси, засягащи суверенитета и сигурността на Китай, съобщи Си. 

Си Цзинпин и Джо Байдън обмениха отзиви и по редица основни интернационалните въпроси като ситуацията в Афганистан и нуклеарната стратегия на Иран, заяви организация Синхуа.

От виртуалната среща не се очакваше да има фундаментално значение за връзките, нито да бъде реализирано нещо ново в подтекста на Тайван, съобщи Белият дом.  Отношенията сред Китай и Съединени американски щати внезапно се утежниха по време на президентството на Доналд Тръмп, когато Съединени американски щати започнаха комерсиална война, започнаха да оказват несъразмерен напън върху китайски софтуерни компании като Huawei и ZTE, последваха наказания поради ситуацията с правата на индивида в Тибет и Синцзян и засиления надзор на континентален Китай над Хонконг, в това число приемането на Закона за националната сигурност. Съединени американски щати също по този начин не престават да упрекват Китай, че не е съумял да ограничи разпространяването на ковид и в допълнение нагнетяват ситуацията посредством постоянни контакти с Тайван.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР